| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Agu_Sk mnie muzyka nie przeszkadza

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 9:39 Temat postu: Pytanie |
|
|
| Zapytam znawców bo to najlepsze - jaka jest różnica między kiltem męskim i damskim (jeśli takowy istnieje)? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mairead Comhlan Member

|
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 18:46 Temat postu: |
|
|
Żadna chociaż przy szyciu kiltu na kobietę trzeba wziąć lekką poprawkę na szersze biodra. I panie nie mogą używać kilt pinów. _________________ Diva virago |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agu_Sk mnie muzyka nie przeszkadza

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 10:22 Temat postu: |
|
|
| Pytam ponieważ znalazłam artykół jak uszyc kilt. I tam napisane było, że szyjąc kilt dla kobiety należy go szyć tak aby przedni apron zakładał się na lewo... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Myszon czuję rytm

|
Wysłany: Czw Sty 08, 2009 9:42 Temat postu: |
|
|
też miałam wrażenie, że kobiece kilty zakładają się na lewo a męskie na prawo, zresztą ze wszytstkim tak jest - z zapięciem sponi, koszulami, marynarkami itd. ale co ja tam wiem  _________________
- systematycznie o etno |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mairead Comhlan Member

|
Wysłany: Nie Sty 11, 2009 14:20 Temat postu: |
|
|
Ujmę to może tak - na zawodach (highland games) panie noszą strój wzorowany na męskim i kilty mają zapinane w tą samą stronę. Poza zawodami to kobiety kiltów nie noszą. Moim zdaniem bezpiecznie więc uszyć zakładane na prawo i żaden koszerny ci się nie przyczepi.
Natomiast jeśli szyjesz sobie coś "luźnego" - pleated skirt, spódniczka wzorowana na kilcie, rozmaite wariacje na temat - zapinana na lewo. _________________ Diva virago |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|